Japonezii, mai buni in robotica pentru ca nu au povara religiei crestine?

April 24, 2014
in Category: News
1 1098 12
Japonezii, mai buni in robotica pentru ca nu au povara religiei crestine?

Un cercetator francez a lansat o ipoteza interesanta: japonezii sunt mai toleranti in ceea ce priveste robotii deoarece nu sufera de vinovatia si frica provocate religiile de origine iudeo-crestina in ceea ce priveste conceperea de idoli.

Jean-Claude Heudin, cercetator la Universitatea din Paris, sustine ca fragmetnul din Biblie din Iesirea 20:4 (“Sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant! “) este cauza pentru care occidentalii considera crearea vietii in laborator, sau proiectarea robotilor, un fel de incalcare a legilor morale.

Aceasta ar putea fi cauza pentru care, de-a lungul timpului, au aparut in cultura personaje precum Frankenstein sau Golem, sau diferite filme horror cu roboti ca Terminator.

Heudin explica: “in cultura occidentala, prima reactie in ceea ce priveste viata artificiala este negativa, pe cand japonezii vad robotii ca pe niste potentiali salvatori”.

Fujiko Suda, fondatorul japonez al proiectului Kobo, este de parere ca doctorul Heudin are perfecta dreptate in ceea ce priveste cultura japonezilor de a accepta robotii ca pe niste companioni.

Atunci cand a fost intrebat de ce majoritatea proiectelor dedicate proiectarii de roboti sunt desfasurate in Japonia sau Coreea, nu in Europa sau Statele Unite, Fujiko Suda a raspuns “eu cred ca este vorba de o diferenta din punct de vedere religios. in Japonia, noi nu avem un un zeu care a creat omenirea. Atunci cand creezi un robot si el devine un zeu. Noi avem opt milioane de zei. Dumnezeu este peste tot si in orice. Daca exista un robot in forma de om, pentru noi e doar un alt lucru din natura cu care lucram. Nu ne e frica de el”.

Este adevarat faptul ca in Japonia este cel mai mare utilizator de roboti industriali din lume si tot aici sunt creati majoritatea robotilor humanoizi. Cu toate acestea, nu exista studii majore care sustin aceasta ipoteza, conform careia religia ar influenta proiectarea robotilor.

Desi este cu siguranta o teorie interesanta, va trebui sa ramana ca atare pana cand va fi analizata stiintific.

Sursa : mirceamilitar.wordpress.com

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*